Vanhojen aikojen lumoa

Keskiajan ja uuden ajan alun tutkimusta tehdään hyvin monilla eri tieteenaloilla, vaikka nämä tieteenalat eivät hyvästä tahdosta huolimatta aina kohtaa toisiaan. Siksi on tervetullutta, että yhteistyötä pyritään kehittämään eri tavoin. Perjantaina 4.12.2009 aloitti Turun yliopistossa toimintansa Turku Center for Medieval and Early Modern Studies.

Tilaisuudessa keskuksen johtoryhmä, prof. Marjo Kaartinen, dos. Sanna-Kaisa Tanskanen, dos. Matti Peikola sekä FM Tom Linkinen kertoivat, miten ajatus keskiajan ja uuden ajan alun tutkimuksen keskuksesta oli vähitellen kehittynyt, kunnes se nyt nousi uudistuvan yliopiston painopistealueeksi. Tilaisuuteen oli myös koottu viidenkymmentä posteriesitystä eri tieteenalojen tutkimushankkeista, jotka esittelivät alan tutkimusta Turun yliopistosta.

Mukana oli historian, kielitieteiden, filosofian, taidehistorian ja monien muiden alojen tutkimushankkeita. Ne oli ryhmitelty erilaisten kattoteemojen alle – tällaisia olivat muun muassa kaupunki, valta, ammatit, sukupuoli, järki ja tunteet, kasvit ja eläimet. Tuloksena olikin paljon parempi ryhmittely kuin vaikka oppiainerajojen mukainen koonto, koska eri aiheet kohtasivat toisensa yli oppiainerajojen. Tämä auttoi heti törmäyttämään eri alojen hankkeita tuoreella tavalla.

Tilaisuudessa esiteltyjen yksittäishankkeiden tutkimusaiheina olivat niin kaupunkikätilöt, englantilaisia reseptit, uuden ajan alun kirjeenvaihto, Agricolan morfosyntaktinen tietokanta ja uuden ajan alun filosofian eläinkäsitykset. Joukossa oli monia henkilökohtaisia hankkeita, mutta myös suurhankkeita kuten uuden ajan alun kaupunkia ja sukupuolta tutkiva kansainvälinen hanke sekä Agricolan suuri sanakirjahanke. Lisätietoja löytyy varmasti piakkoin hankkeen kotisivuilta.

Toivottavasti vielä puuttuvienkin alojen tutkijat liittyvät mukaan keskuksen toimintaan, sillä näyttää siltä, että mahdollisuuksia on monenlaiseen hyödylliseen yhteistyöhön. Tapaamisessa ideoitiin muun muassa säännöllisiä seminaareja, studia generalia -luentosarjaa sekä kansainvälistä yhteistyötä. Koska hanketta on ideoitu pitkään ja koska sillä on pohjaa eri alojen vuosia kestäneessä tutkimustyössä, näyttää siltä, että paljon kiintoisia asioita on vireillä.

Katso myös
Turun yliopiston uutinen aiheesta

Tampere Centre for Classical, Medieval and Renaissance Studies

Nordic Centre for Medieval Studies

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: