Tehtävät

”Kadonneen arkin metsästys” -kurssin tehtävät
Paluu kurssin pääsivulle

Vanha kurssisivu, jolla kuitenkin näyttää käyvän vierailijoita viikottain.

Ohjeet kurssin viime tapaamisista 15.12.-16.12.2009 on lähetetty sähköpostitse / information om kursens slutskede har skickats via e-mail.)

Viikon 48 tehtävänä (1.12.-2.12.2009 tapaamisia varten) oman lähdeanalyysin kirjoittaminen ja muiden analyysien lukeminen.

Viikon 48 poissaolojen korvaaminen: lähetä kurssin vetäjälle sähköpostitse kommentit poissaolokerran suunnitelmista (max. 5 riviä / suunnitelma).

Tehtävä viikolla 47: Oman lähdeanalyysin miettiminen, sähköpostaile opettajalle tarvittaessa.

Tehtävä 15.11.2009 mennessä:

1. Käy läpi Klaus Flemingin antamaa tuomiokirjettä vuodelta 1424.
Kertaa asiakirjan rakennetta Mikko Piipon Diplomatiikka-artikkelissa esitellyn perusteella. Tähän ei tarvitse käyttää paljoa aikaa.

2. Vertaa Klaus Flemingin kirjettä ja modernisoitua kirjoitusta sekä Tuomiokirkon tilien otetta ja niiden modernisoitua kirjoitusta. Lyhennetyt sanat on täydennetty ruotsinkieliseen modernisoituun kirjoitukseen kursiivilla. Millaisissa sanoja ja sanojen kohtia on lyhennetty? Jos pääset helposti verkkoon, voit käyttää tukena ”Runebergistä riimuihin” –verkkoresurssista löytyvää, Jari Eilolan tekstiä ”Katsaus käsialojen historiaan: pdf-muodossa ja word-muodossa”. Verkkoversussisivun lopussa on myös vanha ruotsalainen kuvaus lyhennysten käyttämisestä.

3. Katso asiakirjakopiota ”Kittama öö”. Kokeile ainakin yhden vapaavalintaisen virkkeen translitterointia nykyaakkosille ja esitä tulkinta virkkeen sisällöstä. Saa tulkita useampiakin. Tulkinnassa on yleensä hyödyllisintä aloittaa sanoista tai virkkeen osista, jotka ainakin tunnistaa, ja palata myöhemmin niihin sanoihin, jotka näyttävät hankalilta.

4. Vertaa tuomiokirkon tilikirjoissa annetuja tietoja. Paljonko viljaa, voita ja villaa Aninkainen ja Arola tuottivat nykymitoissa? Kuinka paljon voita Loppalan kylät tuottivat kiloina yhteensä? Alla mittatiedot.
panni = 92 litraa
punta (6 pannia) = 552 litraa
leiviskä = n. 6 kg (Anna-Maria Vilkunan tiedonanto)
naula = 425 g

Tässä annetut mitat perustuvat enimmäkseen Suvianna Seppälän kattavaan selvitykseen kirjassa Viljana, nahkoina, kapakalana. Talonpoikien maksamat kruununverot Suomessa vuosina 1539-1609. SKS, Helsinki 2009, s. 252-254.

Ks. myös
Jansson Sam Owen: Måttordboken. Andra reviderade och utökade upplagan, Stockholm 1995.
Tiima, tiu, tynnyri
. Miten ennen mitattiin? Suomalainen mittasanakirja. Toim. Jarmo Grönroos – Arja Hyvönen – Petteri Järvi – Juhani Kostet – Seija Väärä. Turun maakuntamuseon julkaisuja 9, Turku 2005. (Uusiin painoksiin on tehty täydennyksiä ja korjauksia.)


Tehtävä 8.11.2009 mennessä:

Luettava aineisto – Gunilla Johansdotterin (Bese) kirje, ote Erik Flemingin maakirjasta sekä artikkelipaketti Keskiajan avaimesta on jaettu tapaamisessa 3.11.2009. Muutama kopio on haettavissa kulttuurihistorian käytävällä olevasta hyllystä, Sirkkalan kolmannessa kerroksessa. Lähetä muutaman rivin vastaukset os. anulah[at]utu.fi 8.11. mennessä. Voit vastata useaan kysymykseen kootusti. On ehkä sanomattakin selvää, että tulkintoja voi olla monenlaisia.
Gunilla Johansdotterin kirje
1. Vertaa Gunilla Johansdotterin kirjettä esitykseen kirjeen ihannerakenteesta (Keskiajan avain, s. 404-407). Mitä osioita löydät? Onko kirjeessä kohtia, joissa ihannerakenne tuntuu hajoavan / puuttuvan?
2. Millaisilla sanoilla Gunilla Johansdotter puhuttelee Sten Sturea? Mitä puhuttelut kertovat?
3. Millaisia syitä voi olla sille, että Reinhold Hausen on jättänyt osan tekstistä pois? Mistä lukija jää paitsi, jos ei saa luettavakseen koko kirjettä?
Erik Flemingin maakirja, sivut 86-87.
1. Tutustu ainakin ensimmäiseen kokonaiseen asiakirjaan (Vpå Yttile godz…).
2. Löydätkö Diplomatiikka-artikkelin (Keskiajan avain, erit. s. 397-398) kuvaamia asiakirjan elementtejä? Mitä puuttuu?
3. Millaisesta tapahtumasta on kyse, ketkä ovat mielestäsi päähenkilöitä?
4. Minkätyyppisistä teoksista lähtisit hakemaan lisätietoja, jos lähteen taustoja pitäisi kartoittaa?
HUOM! Jos Erik Flemingin teksti tuntuu ylivoimaiselta, voit vaihtoehtoisesti etsiä s. 397-398 kuvattuja asiakirjaelementtejä näistä lähteistä, joissa on tukena myös suomennokset:
Paavi Innocentiuksen suojelukirje 1249, http://www.histdoc.net/historia/innoc.html
Birger Jaarlin turvakirje naisille 1316, http://www.histdoc.net/historia/birger.html

Tehtävä 1.11.2009 mennessä:
Vieraile Suomen keskiaikaisten lähteiden (Finlands medeltidsurkunder) nettiversiossa Diplomatarium Fennicum (http://193.184.161.234/DF/index.htm). Tutustu sivuilla oleviin tietoihin ja ohjeistuksiin.
1. Etsi DF-tietokannasta tekstihaulla Magnus Frille ja kirjoita n. 5 rivin mittainen arvio siitä, millaisen vaikutelman saat Magnus Frillen elämänvaiheista ja miten työläältä asiakirjojen tarkastelu tuntuu.
2. Tee tekstihaulla (tai halutessasi vuoden / regestanumeron mukaan) vapaavalintaisia hakuja (tekstihaku tehtävä ruotsin kielellä, esim. hakusanana kloster, testament, riddare, änka, skola… oman mielenkiinnon mukaan) ja kirjoita n. 5 rivin mittainen arvio siitä, millainen tulos oli ja tuntuuko hakutulos avaavan mahdollisuuksia tutkia jotakin aihetta. Voit analysoida tarkkaan tai kertoa myös, jos tehtävä tuntuu liian helpolta/hankalalta.
3. Lähetä tekstit os. anulah@utu.fi 1.11.2009 mennessä. Tehtävät orientoivat lähdenalyysiin ja auttavat opettajaa suunnittelemaan kurssin painotuksia.

Paluu kurssin pääsivulle

Jätä kommentti