Magistra

(se också ”Jakten på det försvunna”!)

Vanhan kurssin vanha sivusto, jonne kuitenkin näyttää tulevan vierailijoita joka viikko.

Anu Lahtinen
KADONNEEN ARKIN METSÄSTYS.
Pohjoismaisia lähteitä ja tutkimuskysymyksiä n. 1300-1700

Aineopinnot / syventävät opinnot / jatko-opinnot, Turun yliopisto, 2. jakso sl 2009  ti, ke 12-14
Suomenkieliset johdantotapaamiset tiistaisin 27.10., 3.11., 10.11., ruotsinkieliset 28.10., 4.11., 11.11.
ti 17.11. klo 12.15 Turun maakunta-arkisto, tapaaminen ovella
ke 18.11. klo 12.15 Arken, Åbo Akademi, Fabriksgatan 2, tapaaminen portilla
, käydään humanistisessa kirjastossa ja jatketaan seminaaritapaamisella Camera Obscura -seminaarihuoneessa, jossa käsitellään ensimmäiset analyysisuunnitelmat
ti 24.11. klo 12.15 Juslenia, 3. krs., Suomen historian seminaarikirjasto –
tutustutaan aineistoihin ja jatketaan seminaaritapaamisella Italian kielen ja kulttuurin seminaarihuoneessa, jossa käsitellään analyysisuunnitelmia (n. 1 liuskan mittaisten suunnitelmien jättödeadline 20.11.)
ke 25.11. klo 12.15 Turun maakuntamuseo, Kalastajankatu 4 (ks. linkki karttaan)
ti 1.12., ke 2.12. PharmaCity
työsuunnitelmien (n. 1 liuska, deadline 27.11.) käsittelyä, [EI kokoontumista 8.12 eikä 9.12.]. Lisäksi tapaamisia vielä 15.12. ja 16.12. Pharmacity (tarkemmat ohjeet lähetetty sähköpostitse).
Marraskuussa jätettävä analyysisuunnitelma on n. 1 liuskan mittainen ja siinä opiskelija kertoo, millaista tapausta haluaisi tutkia; suunnitelman käsittelyssä pohditaan sopivaa tutkimusta, jota analyysin tukena voisi käyttää. Analyysitekstin (5-9 liuskaa op-määrästä riippuen)  jättöpäivä on 15.1.2010, arvosanat annetaan 31.1.2010 mennessä.

Tervetuloa kurssille, jonka tavoitteena on käsitellä pohjoismaiden keskiajan ja uuden ajan alun tutkimusta ja avata näkymiä keskiajan tutkimukseen. Alta löydät tehtävät, yleistietoa kurssista sekä linkkejä (joita tulee lisää kurssin myötä). Sivuille tulee myös tietoa mahdollisista lähteistä ja aiheista sekä kurssin yleisestä ohjelmasta.

TEHTÄVÄT SIIRRETTY OMALLE SIVULLEEN, LINKKI TÄSSÄ OTSIKOSSA


KURSSIN YLEISET PERIAATTEET
Kurssin kuvaus:
Kurssi koostuu johdantoluennoista ja harjoitustöistä. Kurssin tavoitteena on tukea pohjoismaiden keskiajan ja varhaisen uuden ajan alun lähteiden tutkimusta ja tuntemusta. Opiskelijat tutustuvat opettajan tuella menneisyyden arkistolähteisiin ja lähdejulkaisuihin, virallisista asiakirjoista perhekirjeisiin ja tuomioasiakirjoista laulukirjoihin. Kurssilla käsitellään niin lähteiden säilymistä ja arkistojen haasteita kuin itse läheiden sisältöä ja rakennetta sekä niiden tulkintaa. Aihepiiriä ja lähdeaineistoja voidaan valikoida opiskelijoiden omien toiveiden mukaan, ja siihen voidaan sisällyttää myös arkistovierailuja. Kurssiin kuuluu opastusta käsialojen, kielen, rakenteiden ja tyylin analysoimisessa. Kurssi sopii myös niille maisteritason opiskelijoille, jotka suorittavat oppiaineessa arkistoalan tutkintoa.
Kurssin tavoitteet:
Kurssin jälkeen opiskelija tuntee perusteet pohjoismaiden varhaisen historian lähteistä ja niiden tulkintaongelmista sekä tämänhetkisestä tutkimustilanteesta. Opiskelijalla on perustiedot siitä, miten aineistoja voidaan hakea arkistoista ja erilaisista tietokannoista.
Suoritustapa:
Aktiivinen osallistuminen luennoille ja seminaaritapaamisiin, harjoitustyöt, omaa aineistoa koskeva erityinen harjoitustyö. Luennot ovat suomenkielisiä. Seminaaritapaamiset järjestetään yhdessä Åbo Akademin vastaavan kurssin (Jakten på det försvunna) kanssa ja niissä osallistujat voivat käyttää molempia kotimaisia oman valintansa mukaan. Arviointi perustuu yleiseen osanottoon (1/3), tehtävien suorittamiseen (1/3) ja n. viiden sivun harjoitustyöhön (1/3). Harjoitustyössä opiskelija analysoi keskittyy analysoimaan itse valitsemaansa kysymystä tai teemaa yhden lähteen avulla. Perussuoritus 4 op: osallistuminen, tehtävät, harjoitustyö n. 5 liuskaa, riviväli 1,5 ja Times Roman pt 12, mukaanlukien kirjallisuusluettelot ym. 5-6 opintopisteen suorituksen saa laajentamalla harjoitustyötä (2 liuskaa = 1 op lisää).
Esimerkkejä lähdeanalyysistä:
Kia Vainiomäen harjoitustyöhön perustuva artikkeli Glossae 3/2008 (http://www.glossa.fi/glossae/lehdet/glossae_2008_3.pdf)
Karanneen munkin tarina, Agricolan tietosanomat 2/2002; usean tutkijan tulkintoja samasta lähteestä; pahoittelemme hiukan vanhentunutta taittoasua. (http://agricola.utu.fi/tietosanomat/numero2-02/)
Oheiskirjallisuus:
Keskiajan avain. Toim. Marko Lamberg, Anu Lahtinen, Susanna Niiranen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki (ilmestyy 2009).

LINKKEJÄ
Verkkoresursseja
Agricolan aikajana ja sinne sijoitetut dokumentit – joitakin lähdevinkkejä

Project Perseus – apua latinan kieleen

Fornsvensk lexikalisk databas

Svenska Akademiens ordbok

Runebergistä riimuihin-kurssi > paljon hyviä linkkejä ja tietoja!!

Kotus: Ruotsinkieliset paikannimet Suomessa
Kansallisarkisto: Digitoituja asiakirjoja

Julkaisuja
Genoksen sivut

LIITETIEDOSTOJA
tiistai 3.11.2009 diat

Jätä kommentti