Kauneutta katsojan silmälle

Olen pari vuotta ollut mukana lukion historiakirjahankkeessa, johon osallistui sekä tutkijoita että opettajia. Koko prosessi on ollut kiintoisa – tutkijana tulee usein pahkuttua omia erityisaiheita, ja sen vastapainoksi on vaikuttavaa todeta miten monipuolisesti opettajat puolestaan ovat perehtyneet historian koko skaalaan. Kirjoittajien lisäksi mukana on koko joukko muita ammattilaisia – kustannustoimittaja, kuvatoimittajat ja taittajat ennen kaikkea.

Tietokirjan tai oppikirjan kuvaratkaisut ovat melkoisia haasteita, ja historia aiheena asettaa omat lisähaasteensa. Joku kirjoittajista saattaa tietää hienon maalauksen tai valokuvan, mutta jos kuvan säilytyspaikkaa ja oikeuksienomistajaa ei saada selville, kuvaa ei voida käyttää. Joku toimittajista taas saattaa löytää visuaalisesti hienon kuvan, johon historia-alan ihminen toteaa nuivasti että kyseessä ei ole aikalaismaalaus vaan myöhemmän ajan kuvitelma siitä, miltä menneisyydessä näytti. Ja välillä muuten vaan sivujen muoto tai koko vaatii hylkäämään hyviä kuvia ja miettimään kokonaisuutta uusiksi.

Kaiken pohtimisen, punnitsemisen ja säätämisen jälkeen on tietysti hauskaa että tehty työ saa kiitosta. Tänä viikonloppuna kuulin ilokseni, että Linkkikirjasarjamme oli saanut kirjataiteen Kaunis kirja -palkinnon (oppimateriaalien sarjassa). Mukavaa huomionosoitus ja kiitokset tietysti ennen kaikkea niille, jotka pääosin ulkoasua miettivät ja kehittelivät!
http://www.kauneinkirja.fi/oppikirjatjamateriaalit/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: