Margareta ennen unionia

Vuonna 1353 tanskalaiseen hallitsijaperheeseen syntyi tytär, Margareta. Kuningas Valdemar Atterdagin kuudennesta lapsesta ja kuopuksesta ei alun perin osattu ennakoida, että hänestä tulisi pohjoismaita yhdistävän unionin hallitsija. Isoveli Kristofferin oli määrä nousta isänsä jälkeen valtaistuimelle.

Toki Margaretankin varalle oli monenlaisia suunnitelmia, ja jo lapsena hänet kihlattiin Norjan kuningasperheeseen. Vaika kihlasopimus välillä jo arvelutti kuninkaallisia vanhempia, toteutui avioliitto pääsiäisen jälkeisenä sunnuntaina vuonna 1363.

10-vuotias Margareta ei vielä ponnahtanut ilmiömäiseksi hallitsijaksi, vaan seurasivat kasvatuksen vuodet, opastajana ruotsalaissyntyinen aatelisnainen, Märta Ulfintytär (sivumennen sanoen Pyhän Birgitan tytär).

Märta kasvatti Margaretaa ja omaa tytärtään Ingegerd Knutintytärtä, josta aikanaan tuli Vadstenan birgittalaisluostarin abbedissa. Margareta mainitaankin myöhemmin vierailulla tuossa luostarissa. Tarpeen tullen kasvattaja antoi selkäsaunan kuningattarelle siinä missä omalle tyttärelleenkin – näin ainakin väittää kronikka.

Käytännön haasteita tuli vastaan, kun Margareta hiukan varttuneempana sai hallittavakseen linnan, jonka ruokavaroista ei ollut talvella riittää sen paremmin kuningattarelle kuin hänen palvelijoilleenkaan.  Kirjeessään Margareta moitti epäsuorasti kuningaspuolisoaan tästä laiminlyönnistä.

Vaikeuksistakin lienee kuitenkin ollut hyötyä kokemuspohjana, joka auttoi Margaretaa nousemaan ensin poikansa sijaishallitsijaksi ja myöhemmin koko pohjolan johtavaksi kruunupääksi.

Lisää Margaretasta Lahdessa Suomalaisilla historiapäivillä la 11.2.2012 klo 10. Jotain on jo kirjoitettuna myös mm. kirjassa Pohjolan prinsessat (Atena 2009, 2. painos 2010) ja tietysti monissa arvovaltaisissa tutkimuksissa kautta aikojen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: