”Verbindung liegt in der Vergangenheit”

Otsikko on Deutsche Bahnin ohjelmahaun ilmoitus (vrt. suomalaisittain Onko Mikkeliin menijöitä, juna menj justiisa). Heidelbergin vierailulla menneisyyden yhteydet näyttelivät tärkeää osaa (yksi rataliikenteenkin vaihtoyhteys oli kyllä mennyttä siinä vaiheessa kun matkaseurueemme selvitti tiensä Mannheimin asemalta oikeaan paikkaan).

Tieteellisiä menneisyyden yhteyksiä edusti Medieval Europe – Medieval Cultures and Technological Resources joka keskusteli erilaisista mahdollisuuksista kehittää ja liittää yhteen digitaalisia palveluita, joiden kautta voidaan tarjora keskiaikaisia asiakirjoja ja tekstejä. Kunnianhimoisena tavoitteena on luoda Virtual Center for Medieval Studies, käytännössä hyvien toimintatapojen vaihtaminen on joka tapauksessa edistystä sekin.  Päädyin itse ryhmään, jonka pitäisi pondeerata alan ontologioita, saadaanpa nähdä…

Heidelberg tarjosi tietenkin tälle hienot puitteet (ja herätti samalla miettimään, että olisi tärkeää tällaisissa hankkeissa pitää mukana myös taidehistorian ja arkeologian edustajat). Ei ihme, että kaupunki oli romantiikan ajan ajattelijoille ja kirjoittajille inspiraation lähde, sillä on siihen kaikki tarvittavat piirteet – ja paikka oli selvästi hitti jo roomalaisajalla.

Heiligenbergin suuntaan kulkiessa mieleen tuli myös Erica Jongin kirja Lennä, uneksi / Fear of Flying ja sen omaelämäkerrallisia piirteitä sisältävät Heidelberg-kuvaukset – mutta mikä pyhäinhäväistys, että kirjan sankaritar körötteli kukkulalle autolla! Muutenkin päähenkilön kokemus Heidelbergistä heijastelee toisen maailmansodan kaikuja – suonikohjuiset sotalesket ovat kauan sitten poistuneet kuvioista ja natsiajan amfiteatteri mainitaan koruttomasti matkaoppaissa, se kerrostuu osaksi Heidelbergin historian jatkumoa.

Verbindung liegt in der Vergangenheit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: