Concordia res parvae crescunt

Kevyesti muokattu versio Suomen sukututkimuspäivillä 2010 pitämästäni puheesta. Lähinnä tervehdykset ym. siivottu pois.

Suomen sukututkimuspäivät on jo perinteikäs ja aina myös uudistuva osa Sukututkimusseuran toimintaa. Melko uusiin ohjelmanumeroihin kuuluu esimerkiksi tutkimusseminaari, joka Turussa järjestettiin paikallisten sukututkijain, Turun historiallisen yhdistyksen ja Turun yliopiston Suomen historian oppiaineen kanssa, ja jossa käsiteltiin kaupunkitutkimuksen uusia suuntia. Kuulimme uutta sekä piikojen, kauppiaiden että porvarisrouvien elämästä menneinä aikoina ja uskon, että paikalla olleet saivat uusia eväitä sekä historian että sukututkimuksen tarkastelemiseen.

Mikäpä tosiaan parempi teema Turulle kuin kaupunkiteema – itsekin Turussa pitkään opiskelleena ja tutkimusta tehneenä toivon tietysti, että vierailevatkin ihmiset ihastuisivat tähän kevättalviseen kaupunkiin. Näinä päivinä meillä on tietysti erinomaiset mahdollisuudet vaihtaa ajatuksia sekä sukututkimuksesta että sukututkimusjärjestöjen toiminnasta ja siitä, miten voisimme jatkossakin tehdä hyvää työtä.

Sukututkimuspäivät ovat elävä osoitus siitä, että eri puolilta Suomea löytyy paikallisia järjestäjiä, jotka ovat valmiit kantamaan kortensa kekoon sukututkimuspäivien järjestämiseksi. Lapua, Kotka, nyt viestikapula tuodaan Turkuun, mistä sitä seuraavaksi kiidätetään Poriin ja siitä ymmärtääkseni on suuntana Kallavesj…

On virkistävää ja yleissivistävääkin päästä tutustumaan myös kunkin järjestäjäseudun paikallishenkeen, ja kiitän jo tässä vaiheessa lämpimästi tämänkinkertaisia paikallisia järjestäjiä. Paikalliset yhdistykset ja yhteistyö niiden kanssa ovat seurallekin valtavan tärkeitä.

Keskusteluissa ehdittiin keskustella myös yhdistysten keskinäisestä yhteistyöstä – paikallisyhdistysten ja sukuseurojen yhteistyömahdollisuuksista. Pohdittiin sitä, olisiko paikallisyhdistyksien ja sukuseurojen kesken tarvetta ja kiinnostusta yhteistyölle, sekä yhteisille teemapäiville että sellaisille tapaamisille, joissa yhdistysaktiivit voisivat käsitellä joko yhteisiä teemoja tai sitten esimerkiksi yhdistysten hyvien toimintaideoiden ja käytäntöjen jakamista.

Aiemmilla sukututkimuspäivillä ja sukukirjaraadeissa olen nähnyt, miten elinvoimainen sukututkimusharrastus on ja miten monia ansiokkaita järjestöaktiiveja seuran ja muiden alan yhdistysten tehtävissä liikkuu. Tutkimustyössäni, keskiajan ja 1500-luvun tutkijana joudun usein jäljittämään menneisyyden ihmisten suhdeverkostoja, ja tässä työssä olen monin tavoin saanut käyttää sukututkimuksen menetelmiä ja sukututkimuskirjallisuutta.

Toiveenani on, että voin tänä vuonna antaa hyvän kiertää, kun itse olen nyt mukana seuran toiminnassa. Toimin mielihyvin sen puolesta, että mahdollisimman moni kokisi valtakunnallisen ja paikallisen seuratoiminnan omakseen. Kuulen mielelläni kokeneiden tunnelmia ja ideoita ja toivon, että itse kukin rohkaistuu tulemaan osaltaan mukaan.

Det är både inspirerande och förvånande hur många olika forum och resurser det finns för dagens släktforskare. Vi har olika nätresurser och sociala forum, och dessutom har vi många aktiva föreningar och aktiva släktforskare som hjälper till att ordna sådana här möten. Det är inte alltid så lätt att hitta finansiering eller andra resurser för alla olika slags projekt, så jag tänker med tacksamhet på antalet anställda och frivilliga som arbetar för släktforskningens främjande. Det är mitt hopp att Genealogiska samfundet i Finland, i samarbete med andra föreningar och aktiva frivilliga, kan också i framtiden vara ett forum för folk som vill samla sina idéer och krafter för gemensamma nytta och nöje. Kom gärna fram med idéer och önskemål!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: