Lausukoot sitten Nerudaa / Hovpoeter och kärleksdikter

Bloggaren har hört att poeter inte vill skriva dikter till Victorias och Daniels bröllop, för att läsas ut på ”Kärleksalléen” i Stockholm. Annorlunda skulle det ha varit på 1500-talet, då skulle flera poeter säkert ha skrickat sina texter in. Inte menar jag att vi skulle återvända till 1500-talet.  Men om poeterna är motvilliga, varför inte ge röst åt folket, som har redan skickat in ett antal dikter på Aftonbladets sidor?

Pari päivää sitten YLE uutisoi rojalistisesta runokiistasta, joka on vaivannut Ruotsia. Taidehallin johtaja oli lähtenyt visioimaan runobulevardia, jossa Victorian ja Danielin häiden aikaan kaikuisivat maan arvostetuimpien runoilijoiden tilaisuutta varten laatimat rakkausrunot. Mutta runoilijat eivät olleetkaan innostuneet.

Uutisen alun luettuani ajattelin, että ongelmana oli mitättömän oloinen maksu – kolmisensataa euroa ja kymmenen tekijänkappaletta painetusta juhlakirjasta. Mutta ilmenikin, että osa arvostetuista runoilijoista vastusti monarkiaa ja osa piti runobulevardia liian banaalina ajatuksena.

Pöytälaatikkorunoilijat taas olisivat mielellään osallistuneet, mutta bulevardin ideanikkari näytti ylenkatsovan heidän tarjousehdotuksiaan, vaikka tässähän olisi loistava mahdollisuus antaa suurten kansanryhmien osallistua hankkeeseen. Vaan ehkä sitten hakevat aineistoa maailmankirjallisuudesta (vaikkapa vanhasta kunnon Nerudasta).

En sinänsä ihmettele runoilijoidenkaan reaktiota – muuan heistä totesi muuten, että vaimo on tasavaltalainen ja ottaa eron, jos mies sekaantuu hovirunoiluun. Toisaalta runoja supattelevat puut voisivat olla ihan vinkeä ajatus, varsinkin jos hanke irrotettaisiin hääjuhlajumusta yleisemmälle tasolle ja jos tavalliset ihmiset saisivat osallistua. Silloinhan se voisi luoda kansanjuhlan tuntua.

Kiintoisaa joka tapauksessa havaita, miten ajat ovat muuttuneet. On vaikea kuvitella, että vaikkapa 1500-luvun kynänkäyttäjät olisivat ylenkatsoneet mahdollisuutta helskytellä säkeitä kuninkaallisten kunniaksi. Päin vastoin, he tarttuivatkin  toimeen pyydettyinä ja pyytämättä. Tähän tapaan uutisoitiin esimerkiksi Kustaa Vaasan tyttärestä Elisabetista tämän hääjuhlien aikaan, kun ”maassa kiersi iloinen uutinen”:

Kuninkaan tytär, neiti Elisa / haluaa osoittaa uskollista rakkautta / ja jakaa kaiken ilossa ja surussa / Mecklenburgin herttuan kanssa. (1581)

ja tähän tapaan taas lirkuteltiin isosisko prinsessa Ceciliasta, jonka teot (esimerkiksi yölliset kohtaamiset ulkomaisen kreivin kanssa) eivät aina yltäneet hovirunoilijan ylistämien hyveiden tasolle:

Tässä on Cecilia itse, ruotsalaisten kuninkaiden jälkeläinen! / Ihanin vedoin näyttää kuva hänen ylväät piirteensä: / Otsa loistaa lumenvalkeana, silmät säteilevät kuin aurinko, / Huulten suloinen pari voittaa ruusujen hehkun. / Kiharat loistavat kuin kulta, kauneuden jumalattarien siunaus / Ei koskaan olet levittänyt purppuraansa hienommalle poskelle. / Totisesti ihania lahjoja! Ja kuitenkin kauniimmin koristaa, / Korkea ruhtinatar, Teitä hyveiden läheinen liitto!
(1500-luku)

Entisinä aikoina häärunot saattoivat toimia myös uutisten välittäjinä, jos niitä onnistuttiin painettuna ja käsin kopioituina välittämään eri tahoille. Tällainen PR-toiminta oli tärkeääkin, sillä aina löytyi myös niitä tahoja, jotka runoilivat vähemmän kunnioittavasti. Kustaa Vaasan yhtenä huolena olikin, että Cecilia-tyttären lemmenseikkailut päätyisivät ulkomaisten irvileukojen pilkkalauluihin. Tällaisia pilkkalauluja vastaavat nykyään prinsessoista kerrotut skandaalilehtijutut – jotkut ilmiöt eivät katoa, vaikka muuttaisivatkin muotoaan.

* Runo-otteet bloggaajan kirjasta (Anu Lahtinen: Pohjolan prinsessat. Viikinkineidoista renessanssiruhtinattariin. Atena, Jyväskylä 2009).
*
Aftonbladetin lukijoiden runoja Victorialle ja Danielille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: