Uusiohämärivirkkilöintiä

Today marks the 120th anniversary of  the birthday of Olli aka Väinö Nuorteva, a Finnish journalist and humorous columnist, whose repertoire varied from mock theatre plays to sketches ridiculing bureaucracy. The virtuosity of the feuilletonist is at its best in Finnish, but eventual English readers will find more information in the link given above.

Olli eli Väinö Nuorteva (1889-1967) syntyi tasan 120 vuotta sitten Mäntsälän apteekkarin perheeseen. Hänet tunnetaan parhaiten taidokkaista, purevista pakinoistaan, joista moni on kestänyt aikaa – ja jotkut, esimerkiksi neuvostomaailmalle vinoilevat, on jälkikäteen voinut todeta osuvammiksi kuin aikoinaan ehkä ajateltiinkaan. Jotkut tekstit taas kertovat nimenomaan omasta ajastaan, ja ken on tottunut Ollin ainakin periaatteessa sitoutumattomaan, eri tahoille vinoilevaan tyyliin, saattaa hätkähtää paatosta, jota löytyy hänen Hakkapeliitta-lehteen kirjoittamistaan pätkistä.

Olli ammensi aiheita niin teatterimaailmasta, lehtielämästä, politiikasta ja eri ihmisryhmien arjesta. Hänen tulkintansa Hamletista, Kalevalan kilpalaulannasta tai teatterin runoaapisesta jättävät lukijaansa lähtemättömän jäljen. Mustapartaisen miehen lisäksi  kuuluisiin vakiohahmoihin kuuluivat pakinoitsija ja hänen huonetoverinsa Kalle Niemeläinen, kamreeri ja rouva Jakari, kirjailija Otso Kirjosiipi, älköönkä unohdettako satunnaisempia vierailijoita kuten Manasse Olotilannetta.

Jos pakinat huvittivat lasta uskomattomuudellaan, aikuista ne huvittavat myös uskottavuudellaan. Hirtehisemmästä pakinaryhmästä tulee mieleeni esimerkiksi Virallinen kummitusjuttu. Pakinan virkamies tulee kuolemansa jälkeenkin töihin, kunnes saa virallisen vahvistuksen kuolemastaan. Vaikka varsinaisia kummituksia ei ole nähtykään, vuosien varrella on osoittautunut, että byrokratiassa vainajat ovat lujilla. Ollin teemoihin näyttää samastuneen myös tämä kliininen tutkija, ja  hänen huumorinsa ystäviä löytyy muualtakin.

Kuten aiemminkin todettu, Olli ehti olla monessa muussa mukana. Hän on muistellut toimittajan työtään muistelmakokoelmassa Me neekerit. Alastonta totuutta lehtimiehistä ja toimitustyön piiristä (1946). Muistelossaan Olli kuvaa tuskaa, jota tunsi, kun hän joulukuussa 1917 istui toimittajana (eli ”lehtineekerinä”) edukunnan lehterillä. Käsittelyyn tuli Suomen itsenäisyysjulistus, ja eduskunta hyväksyi sen. Toimittajan ja hänen sanomalehtensä ylin unelma ja tavoite oli toteutunut – mutta mikä oli päällimäisenä reportterin mielessä? Tuska siitä, että päätös oli tehty liian myöhään iltapäivällä – uutinen ei enää ehtinyt seuraavan aamun lehteen!

Ollin tyyli on jäljittelemätön, sen pohjana on monipuolinen elämänkokemus, työkokemus, järjestötyö, suomen kielen opinnot (ja aloiteltu tutkimustyökin, aiheenä hölmöläistarinat), laaja yleissivistys sekä alati valpas, leikittelevä mieli. Tässä mielessä hän muistuttaa Kari Suomalaista, joka parhaina aikoinaan hyödynsi pilapiirroksissaan riemukkaasti kaunokirjallisuutta, maalaustaidetta, historiaa ja kansanperinnettä.

——————————————————–

Ollista aiemmin tässä blogissa ja kotiseutublogissa.

Englanninkielinen kiteytys Ollin toiminnasta.

Ollin pakinaa YLEn Elävässä Arkistossa.

Ollin pakinavuodet. Ja Aristoteleen kantapään otsikkomuotoilun takia bloggaaja joutui luopumaan alkuperäisestä, ei muutenkaan kovin omaperäisestä otsikosta ”Hyvää, sanoi bloggaaja, syntymäpäivää”.

Myös renkajärveläisblogi juhlistaa Ollin syntymäpäivää.

Teatteri Pesä esittää la 12.12. klo 13 Keravan kirjastolla Ollin pakinoita.

Ollin elämäkerta löytyy myös Kansallisbiografiasta.

Maininta vanhasta Ollin pakinasta ”Talvisodan uutisissa”.

Uusintapainoksia Ollin pakinakokoelmista saa Lasipalatsin suunnalta.

1 kommentti

  1. 06.12.2020 klo 6:44 pm

    […] kunniaksi tv:ssä on paljon uusintoja, joten kierrätän uusintalastuna pätkän kahden vuoden takaista lastua. Mietin tässä aamutuimaan, että jos Ollilla (Väinö Nuorteva, 1889-1967) olisi ollut Twitter […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: