Jees jees. Ofkoos mistö Maginroi

Jokusen historian opiskelijan on kuultu väittävän, että Koiramäen talon lukeminen avittaa ihmeesti kansantieteen opintoja. Mauri Kunnas on tehnyt huiman päivätyön lastenkirjallisuuden parissa ja kertonut uudelleen niin historiaa kuin kaunokirjallisuutta. Toisille Kunnas on tuttu esimerkiksi Nyrok Cityn parodisen sarjakuvataiteen kautta, jonka omaperäinen oikeinkirjoitus räjäytti kielen eri tavalla mutta yhtä riemukkaasti kuin pakinoitsija Olli (josta edellisessä blogilastussa). Allekirjoittaneen lempikirja on Etusivun juttu, joka avaa vinkeästi lehtimaailmaa sekä aikuisille että lapsille.

Monipuolinen on myös Lotta Sonnisen kirjoittama ”Minä, Mauri Kunnas”, jonka teksteissä ja kuvissa riittää kelaamista. Lotta Sonninen, jota Kunnaskin kiittää Kansan Uutisten kirjamessunumerossa tavattoman hauskaksi tyypiksi, on aiemmin muun muassa koonnut teoksen ”Kanna itsesi kauniisti” (Otava 2008), kokoelman käytösohjeita vuosien takaa (kommenttiraitaa Lumikin ja Neiti O:n sivuilla ja tanssikäytöstä tietoja täällä).

Tämä Kunnaksen näköinen kirja, jossa käydään läpi sekä elämänvaiheet että tuotanto, on suunnattu erityisesti Kunnaksen lastenkirjojen ystäville, ja kunkin teoksen syntyvaiheita kuvataan kirjan jälkipuoliskolla. Mukaan mahtuu silti kertomuksia myös Kunnaksen varhaisista sarjakuvista ja pilapiirroksista. Uuden Robin Hood -kirjan kylkiäisiksi sopivat hyvin elämäkertakirjan kuvat ja kuvaukset lapsuudenaikaisista leikeistä, jotka saavat muistelemaan omia Sherwood-seikkailuja katajaisten jousten ja puumiekkojen kanssa.

Sujuvaa tekstiä täydentävät kuvat ja muistiinpanot vuosikymmenten varrelta, niihin uppoaa aikaa samaan tapaan kuin Kunnaksen sarjakuviin ja lastenkirjoihinkin. Muutama lapsuuden maisemaan kuulunut ilmiökin saa uuden tautoituksen: lapsuudesta tuttu Juissi -mehu (aikoinaan Floridan Juissi ja sitten Farmarin Juissi) ja sen alkuperäinen tölkki onkin syntynyt Nyrokin luojan aivoituksista. Tällä taustatiedolla nimi ja merkki näyttäytyvät uudessa valossa. Kunnas on suosittu ja moneen tapaan tuotteistettu – nähdäänkö vielä joskus vanhan tölkin paluu?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: