Kiirrjoja, kiirrjoja, kirrjoojaa…

Kirjamessut Turussa tulivat ja menivät tänä viikonloppuna. Tuntuu siltä, että suuri osa paikallisesta yliopisto- ja kulttuuriväestä hengailee messuilla – kullakin on omat kustantamokojukytköksensä tai edustettavat seuransa, ja vapaa-ajoilla syntyy hauskoja kohtaamisia ja uusien ideoiden vaihtoja.

Kirjat vaanivat joka kulmalla viattomia ostajia, Parnasson supertilaustarjous viittoili houkuttelevasti… Viimeinen niitti: Lasipalatsilla ovat viime vuosina ruvenneet ottamaan vanhoja näköispainoksia juhlavuottaan viettävän Ollin (Väinö Nuorteva) pakinoista. Viimeaikaisten yliopistobyrokraattisten uudistusten ja valvontaohjelmien käyttöönoton jälkeen alkaa muuten tuntua siltä, että Ollin viidenkymmenen vuoden takaiset byrokratiapakinat eivät olekaan huumoria vaan profetiaa. Hänestä täytyy blogata lisää joskus tuonnempana (ja joku 110-vuotisjuhla kunniakseen olisi syytä järjestää… Ollista myös täällä, ja Ollista ja Hyvinkäästä täältä).

Turun seudun äidinkielenopettajat ry:llä oli messuilla oma haastattelupaikkansa Lukumesta, jossa lukiolaiset haastattelivat kirjailijoita, ja hyvin haastattelivatkin. Vaikka nuorison rappiota aina jaksetaan kuuluttaa, myös osa lukiolaisista ja vastakirjoittaneista yliopistolletulijoistakin on heti kättelyssä niin päteviä, että välillä tuntuu että voisinkin jo siirtyä tieteellisestä ottelukehästä valmentajaksi.

Näyttelykirjoista mieleen jäi Hugleikur Dagssonin mustanhumorististen sarjojen alkuperäisgrafiikkaa. Jaossa oli myös pieni vihkonen, jossa oli Hugleikurin kansainvälisistä kirjajulkaisuista sensuroituja piirroksia (mukana McVauvanraato ja muutama uskonnollinen vinoilu). Mustanhumoristiset hahmot ovat yhtä aikaa mahdottomia ja sitten kuitenkin pelottavan ja naur[e/a]ttavan lähellä sitä, missä hengessä ihmiskunta elinkaarensa päätä kohti koikkelehtii. Lisäksi lyhyet huudahdukset kiteyttävät välillä laajojakin taustatarinoita.

Halvimmasta päästä messutarjouksia olisi ollut 50 sentin hintaan myyty, kontroversaalin dosentin laatima kirjanen, jonka otsikon mukaan sielunvihollinen saapuu pääkaupunkiimme. Jos katsahti kyseiseltä myyntikorilta suoraan eteenpäin käytävää pitkin, viistosti vastapäätä sijaitsevassa koijussa oli selkeästi esillä eteläisen naapurimme lippu. Lieneekö sattumoista vai tarkoituksellista vastakkainasettelua ollut siinä, kyseinen dosentti kun ei ole eteläisen naapurimme kanssa yksimielinen paljon mistään.

Lisäys: Toinen bloggaaja kiinnitti huomiota siihen, että valtakunnan päälehti ei maininnut tapahtumasta mitään. Tilsan sarjakuvahenkilön sanoin: ”En arvosta tätä.”

Omat kirjat messuilla ja myös Helsingin kirjamessuilla:
Pohjolan prinsessat. Viikinkiprinsessoista renessanssiruhtinattariin. Atena Kustannus, Jyväskylä 2009.  /
Anpassning, förhandling, motstånd. Kvinnliga aktörer i släkten Fleming 1470-1620, SLS-Atlantis 2009. Ja toki myös Keskiajan avain, toim. Marko Lamberg, Anu Lahtinen & Susanna Niiranen, SKS 2009

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: