Puhe miekalle / Speech to the Sword

Pidetty Turun yliopiston promootion miekanhiojaisissa 2009 /
given in the Sword-Sharpening Ceremony at the University of Turku Conferment 2009, in English below.

Arvoisa kansleri, arvoisa rehtori, arvoisat kunniatohtorit ja tohtorikollegat, hyvät naiset ja herrat.

Jo ammoisina aikoina miekka on ollut ritarin ja aatelisen tunnus. Historiateokset, kaunokirjallisuus ja elokuvat ovat ylistäneet sankareita, niin keskiaikaisia sotureita kuin jediritareita lasermiekkoineen. Ritareita, jotka ovat olleet valmiita taistelemaan oikeuden ja paremman maailman puolesta. Näille sankareille ja joskus sankarittarillekin miekka on symboloinut erityisasemaa, tiettyä aateluutta, sekä aseman tuomia oikeuksia – mutta myös velvollisuuksia.

Tohtorin miekka symboloi akateemista aateluutta. Olemme käyneet läpi monivuotisen koulutuksen ja kilvoitelleet tieteen kentillä, ja voimme syystä olla ylpeitä saavutuksistamme. Mutta jos haluamme olla ihanteellisia ritareita, meidän ei tule kantaa miekkaa ylpeilläksemme, vaan merkkinä siitä, että olemme valmiita palvelemaan ja puolustamaan tiedettä, kehittämään omaa tieteenalaamme – ja siten toimimaan ihmiskunnan hyväksi.

Toki tiedämme sekä tarinoista että akateemisesta elämästä, että ritareita vaivaavat myös kiusaukset: ylpeys, kateus ja monet muut hirviöt ottavat lohikäärmeen muodon. Joskus tieteenkin soturit joutuvat miettimään, kenen joukoissa he seisovat. Olemmeko aina työssämme uskollisia ritarin ihanteille, vai olemmeko vaarassa astua voiman pimeälle puolelle?

Toisin kuin elokuvissa, tieteessä maailma ei ole mustavalkoinen, eikä lopullisesta voitostakaan ole varmuutta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö meillä voisi ja tulisi olla ihanteita. Päättymätön kilvoittelu, teräksinen valppaus ja avoin tutkistelu ovat erottamaton osa akateemista aateluutta. Teroittakaamme nyt miekkamme kantaakseemme niitä tieteen ritareina, yhtaikaa ylpeydellä, nöyryydellä – ja ilolla.

Honourable Chancellor, Honourable Rector, Distinguished Honorary Doctors, Dear Colleagues, Ladies and Gentlemen.

Since the olden days, in historical documents and fiction alike, sword has been a symbol associated with knighthood and nobility. From medieval warriors to jedi knights, from Excalibur to laser sabres, sword has been mentioned as a weapon to be used in a fight for justice.

In the academic world, then, the sword can be seen as a symbol of academic knighthood. These swords manifest our ability to serve and protect academic research and, at its service, the humankind – without fear and without favor.

Sometimes, for sure, even academic warriors have to face difficult moments of doubt, even temptations from the dark side of the force. However, even moments of doubt and introspection are an important part of improvement as academic knights. Let’s sharpen our swords in order to be better equipped for our task.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: